Wordt uw woning versterkt?

Over het algemeen wordt een versterkingsopgave door de NCG in een aanbestedingsprocedure opgestart. Hierbij wordt de eigenaar van de woning weliswaar betrokken in de procedure, maar wordt een aannemer geselecteerd op aspecten die in de aanbesteding zijn uitgezet zoals beschikbaarheid, budget en kennis. De keuze wordt voor u gemaakt en de kans is groot dat u niet bekend bent met de voorgedragen aannemer.

Heeft u een keuze?
Binnen de versterkingsopgave of de sloop-nieuwbouw van uw woning kunt u weldegelijk kiezen voor een eigen aannemer! Met het kiezen van een eigen aannemer neemt u de regie zelf in handen. U kunt uw eigen aannemer op twee momenten in de armen nemen:

  • Bij het vaststellen van schade, nog vóór een eventueel versterkingsadvies;
  • Bij ontvangst van het versterkingsadvies, dan kunt u deelnemen aan ‘Eigenaar kiest bouwer’ (EKB)

Eigenaar kiest bouwer (EKB)
Met het plan ‘EKB – Eigenaar kiest bouwer’ van de NCG kiest u zelfstandig een aannemer. Een eigen gekozen aannemer zorg voor meer betrokkenheid bij zowel de woningeigenaar als bij de aannemer. De NCG blijft te allen tijde betrokken bij het versterkingsproces, maar enkel in een faciliterende en toetsende rol.

Op deze manier heeft u samen met de aannemer meer regie in eigen handen en profiteert u bovendien van enkele voordeelaspecten:

  • Aannemer naar eigen keuze;
  • Sneller in contact met uw aannemer;
  • U bent zelf de opdrachtgever in de ontwerpfase;
  • U bent zelf de opdrachtgever in de realisatiefase.

Zelf een eigen aannemer kiezen betekent dat u sneller in contact kan komen met uw aannemer en daardoor de wensen kan bespreken met betrekking tot het ontwerp en de realisatie van uw versterkingsopgave. Uiteraard moet de opdrachtversterking wel aan afgesproken voorwaarden voldoen en werkt de aannemer volgens algemene voorwaarden van de NCG. Hierop wordt getoetst door de NCG

Wij helpen u graag op weg!
Al sinds de start van het toekennen van aardbevingsschade zijn wij betrokken geweest bij schade-opnames en het herstel van schade. Zowel bij het CVW, TCMG en het huidige IMG én de NCG zij wij aangemerkt als erkend schadeherstelbedrijf. Wij kennen de procedures en kunnen u adviseren in de versterkingsopgave.

Heeft u vragen of zou u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen? Schroom niet om contact op te nemen.

Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Schade Afhandeling In 11 Stappen

De Commissie Tijdelijke Mijnbouwschade volgens de website: moet rechtvaardig, ruimhartig, onafhankelijk, voortvarend en met oog voor de menselijke maat besluiten over aanvragen tot schadevergoeding.

Met deze woorden staat het ook beschreven in het Besluit mijnbouwschade Groningen waarmee de minister van Economische Zaken en Klimaat de Commissie heeft opgericht.

De procedure voor schade-afhandeling ziet er als volgt uit:

Ons geduld wordt weer op de proef gesteld met een looptijd voor bovenstaande procedure van maximaal 15 maanden. Ondertussen weten we natuurlijk dat er geen haast gemaakt wordt vanuit de overheid, NAM en instanties zoals CVW en TCMG.

Reken dus op de maximale termijn voor afhandeling. Alle procedures die sneller gaan zijn mooi meegenomen. Timmers Bouw staat als hersteller naast u als schade melder. We denken en helpen u graag mee om de situatie toch iets overzichtelijker te maken.

Afgewezen door SNN? Vraag opnieuw subsidie aan!

Het subsidieloket van het SNN is op maandag 3 april 2017 geopend voor het aanvragen van subsidie waardevermeerdering. Er zijn echter een groot aantal huishoudens die een aanvraag  hebben ingediend terwijl er een deadline was gesteld.

Deze deadline was een harde eis en aanvragen die niet voldeden aan deze termijn werden afgewezen door Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Als jouw aanvraag destijds ook is afgewezen kun je de subsidie tot € 4000,- opnieuw aanvragen.

Voor de volgende energiebesparende maatregelen kun je de subsidie gebruiken:

subsidie waardevermeerdering opties.

De aanvraag verloopt zo:

aanvraag snn

Volg deze link voor de aanvraagpagina van SNN:

http://www.snn.eu/subsidies/subsidies-particulieren/waardevermeerderingsregeling/direct-aanvragen/

Veelgestelde vragen lees je hier (PDF):

http://www.snn.eu/upload/documenten/subsidies/subsidieregelingen/wvm-2017/meest-gestelde-vragen-wvm17-29nov17.pdf 

Succes met de aanvraag!

 

Voorkom zelf verjaring van mijnbouwschade

Verjaring mijnbouwschade NAM

Het is niet te begrijpen, maar toch is het zo. Je hebt NAM jaren geleden al aansprakelijk gesteld voor schade door mijnbouw met het starten van een procedure via CVW. Nu blijkt dat dit niet voldoende is om verjaring van mijnbouwschade te voorkomen.

Als je denkt dat het wel meevalt wijzen we je op de geldende wet in deze gevallen. Minister Kamp heeft onlangs al in een ander geval van schade (steenkolenwinning in Limburg) door mijnbouw deze wet toegepast en het recht op schadevergoeding voor alle gedupeerden afgewezen wegens deze wettelijke verjaring.

In dit artikel van RTV Noord wordt ook gewaarschuwd voor verjaring van schades

Wat moet ik doen om verjaring van aansprakelijkheid wegens mijnbouwschade te voorkomen?

Nationaal Coördinator Groningen (NCG) adviseert het volgende.

In de brief aan NAM om verjaring te voorkomen moet de gedupeerde aangeven dat hij zijn rechten handhaaft en de verjaring stuit. Dan begint een nieuwe verjaringstermijn van vijf jaar te lopen.

Dit is de voorbeeldbrief van NCG (PDF opent)

Er is kritiek op deze brief door de werkgroep Onafhankelijk Meten Effecten Mijnbouw (OMEM) wegens het noemen van de term aardbevingsschade in plaats van het bredere “mijnbouwschade” in de stuitingsbrief.

Naar aanleiding van deze onvolledigheid in de voorbeeld stuitingsbrief van NCG heeft Advocaat Mr. M.J. (Martin) Blokzijl een brief geschreven die wel zou voldoen aan correcte en volledige omschrijving en aansprakelijkstelling.

Dit is de voorbeeldbrief van Advocaat Mr. M.J. (Martin) Blokzijl (PDF opent)

Veel succes met de procedure. Wij leven met je mee en hopen dat het op deze manier iets overzichtelijker voor je wordt.

Sinds 2 jaar sterkste aardbeving Groningen

Het is de zwaarste aardbeving in Groningen sinds 2015 (KNMI). Slochteren was op zaterdag 27 mei het middelpunt van een aardbeving met een kracht van 2,6. Vanaf kracht 2 is een aardbeving echt voelbaar en kan deze ook vervelende schade aanrichten.

Aardbevingen Groningen

De zwaarste aardbeving vond in 2012 plaats in Huizinge en bereikte een kracht van 3,6. Deze aardbeving in Groningen leidde tot veel schade en het verzakken van verschillende huizen in het gebied.

In het gebied rond Slochteren vonden de afgelopen jaren wel vaker bevingen van boven de 2,0 plaats, maar zo hard ging het niet vaak. Om schade in de toekomst te voorkomen heeft de overheid de afgelopen jaren de toegestane winning van aardgas sterk verlaagd. Vanaf oktober moet de gaswinning weer met tien procent omlaag worden gebracht.

NAM uit de afhandeling aardbevingsschade

Op 1 juli 2017 treedt een nieuw protocol voor aardbevingsschade van de Nationaal Coördinator Groningen in werking en wordt een nieuwe wijze van schadeafhandeling van kracht. NAM staat achter deze aanpak. Eerder heeft NAM aangegeven dat NAM wat hen betreft uit de bovengrondse aspecten met betrekking tot de schadeafhandeling en versterking stapt. Voorwaarde was dat er goede kaders afgesproken worden met elkaar over redelijkheid en aansprakelijkheid.

Directeur NAM Gerald Schotman:

Wij staan achter deze stap waardoor de NCG de regie gaat voeren over schadeafhandeling en -beoordeling. Hierdoor wordt de efficiëntie en de snelheid verhoogd. Dit is in het belang van alle betrokkenen en geeft ruimte voor perspectief. NAM staat nu op afstand.

 

Waardevermeerderingsregeling 2017 per 3 april aan te vragen

Waardevermeerderingsregeling Subsidie SNN

Huiseigenaren woonachtig in het aardbevingsgebied met toegekende schade van € 1000,- en hoger komen in aanmerking voor subsidie om de woning energiezuinig te maken.

Dit kan met terugwerkende kracht per 1 januari 2016.

U kunt een aanvraag indienen voor de Waardevermeerderingsregeling 2017 (WVM). Het subsidieloket van het SNN gaat maandag 3 april om 9.00 uur open.

Deze Waardevermeerderingsregeling is bedoeld als compensatie voor overlast door aardbevingen. U kunt de subsidie aanvragen voor verschillende energiebesparende en energieopwekkende maatregelen. Per adres kan de subsidie oplopen tot maximaal € 4.000,-.

In 2017 is er een subsidiebudget beschikbaar van in totaal € 40 miljoen.

(Bron: SNN)

Aardbevingsschadeherstel.nl assisteert en adviseert schademelders in het aanvragen en uitvoeren van deze subsidie. Vul direct het formulier in op de homepage >>

 

De Vereniging Eigen Huis: keer de bewijslast om!

De Vereniging Eigen Huis vindt dat het hoog tijd is voor een andere aanpak. Nationaal Coördinator Alders wordt gevraagd om omkering van de bewijslast in het gasgebied.

‘Het is hoog tijd voor een radicaal andere aanpak. Een die de bewoners daadwerkelijk vooropstelt’, zegt de organisatie van woningbezitters.

Nu zijn Arbiters vaak het laatste middel van een slepend proces. Eigen Huis wil zorgen voor een mogelijkheid om gedupeerden eerder een beroep te laten doen op de Arbiters Aardbevingsschade. Ook zou de huidige kwaliteit van woningen vastgelegd moeten worden. Nieuwe schademeldingen zouden zo veel sneller kunnen worden beoordeeld en afgehandeld.

Eigen Huis heeft meer dan 7000 leden in het gasgebied. Meningen over de situatie in Groningen worden regelmatig onderzocht onder deze leden.

Vereniging Eigen Huis

Bron: DvhN

Versterking en Inspectie van Woningen

Op dit moment is van ongeveer 500 woningen bekend dat deze bouwkundig versterkt moeten worden. Daaruit blijkt ook dat bij de verschillende woningtypen vergelijkbare versterkingsmaatregelen nodig zijn om de woning te laten voldoen aan de norm voor aardbevingsbestendig bouwen. De verwachting is dat er bij alle 1450 gebouwen uit de 1e ronde versterkingsmaatregelen noodzakelijk zijn.

Infographic Inspectie Versterkingsprogramma

Bron: Nationaal Coördinator Groningen